Vanliga frågor om renoveringen

Varför måste stamrenoveringen göras?
Vi gör en stamrenovering för att byta ut alla rörstammar som leder varm- och kallvatten samt avloppsvatten även värmerören byts ut. Stammarna behöver bytas med jämna mellanrum för att undvika vattenläckor. I samband med stambytet renoveras kök och badrum/wc, vilket innebär att det blir ny och fräsch inredning samt nya element i alla rum i lägenheten.

Hur lång tid tar renoveringen?
Renoveringen beräknas ta ca 10 veckor i din lägenhet. Tidsperioden kan bli längre om det är fuktskador i din lägenhet. Övriga arbeten i de allmänna utrymmena samt andra lägenheter i ditt hus kommer att pågå innan och efter att din lägenhet är klar.

Renoverar ni alla lägenheter i huset samtidigt?
Nej, vi har delat upp alla lägenheter i olika etapper. Etapperna är indelade efter hur stammarna går i fastigheten. Renoveringen kommer att pågå i fastigheten under ca ett år.

Tvättstuga
Tvätthallen kommer att renoveras och få nya och fräscha maskiner samt nya ytskikt. Undertiden renoveringen på går kommer hyresgäster som bor på Skogsängsgatan 2A-C bli hänvisade till provesoriska tvättstugebodar som finns placerade på området.

Handdukstorken, går den på el eller varmvatten?
Den kommer vara kopplad på hushållselen. Du som hyresgäst bestämmer själv när du vill använda handukstorken.

Vad gör jag med min tvättmaskin/diskmaskin under renoveringen?
Har du en egen tvätt/diskmaskin installerad i din lägenhet kommer den att kopplas ut och kopplas in igen utav entreprenören om den är fackmannamässigt installerad från början. Tvätt/diskmaskinen kommer att placeras på lämplig plats i din lägenhet under renoveringstiden.

Vad blir det för spis/ugn?
Det blir en spishäll med inbyggnadsugn, varmluft.

Hur lång tid kommer elarbetet att ta? Blir det jordad el?
Elen kommer att trådas om i alla rum i lägenheten. Det blir jordade uttag, nya lysknappar, takuttag och en ny el-central med automatiska säkringar.

Kommer de lampor jag har fortfarande att passa i de nya eluttagen?
Är det äldre lampor kommer dessa inte att passa i de nya uttagen. Det är hyresgästens eget ansvar att se till så att lamporna passar efter renoveringen.

Hur gör jag med mitt husdjur under renoveringstiden?
Alla husdjur ska följa med till dit temporära boende under renoveringstiden.

Fungerar mina vanliga lägenhetsnycklar under renoveringen?
Nej, du har inte tillträde till din lägenhet under byggtiden på grund av säkerhetsskäl. Du hämtar din post i postboxarna nere i entrén.

Hur fungerar det med hemförsäkringar under renoveringen?
Tänk på att skydda dina tillhörigheter på bästa möjliga sätt och plocka undan särskilt värdefulla saker. Din hemförsäkring gäller den tid stambytet pågår och ersätter eventuella skador och förluster på personliga tillhörigheter vid inbrott, brand- eller vattenskada. Vissa begränsningar i försäkringsskyddet kan finnas beroende på försäkringsbolag och försäkringens omfattning. Är du osäker så kolla upp just din hemförsäkring med ditt försäkringsbolag. Har du ingen hemförsäkring, rekommenderar vi dig att ordna en så fort som möjligt för din egen säkerhetsskull.

Kommunfastigheter och de entreprenörer vi anlitar har ett gemensamt ansvar för att förhindra att skador uppstår. Skulle olyckan trots allt vara framme har vi en ansvarsförsäkring som täcker eventuella skador. Om skada eller stöld trots alla försiktighetsåtgärder skulle inträffa, ska du anmäla det till Kommunfastigheter och vid stöld även till polisen.

Ej kvarboende – Evakuering
Renoveringen som kommer att utföras är väldigt omfattande. För att ni hyresgäster ska ha det så bra som möjligt under tiden renoveringen pågår i era lägenheter har vi beslutat att evakuera samtliga hyresgäster. Vi har två olika alternativ för detta:

Alternativ 1
Ni ordnar eget boende när renovering pågår i er lägenhet och erhåller en ersättning på 1,5 månadshyraför men i nyttjanderätten. Ersättningen kommer att dras av på hyresavin. Har ni skulder till oss dras summan av från skulden i första hand. Ersättningen kommer att dras av på er hyra i samband med att renoveringen pågår i er lägenhet.

Alternativ 2
Vi kommer att tillhandahålla lånelägenheter som ni får ansöka om att bo i temporärt när renoveringen pågår i din lägenhet. En ersättning på 500 kr för men i nyttjanderätten kommer att betalas ut som ni kan använda till t.ex. flytt av internetabonnemang/tv-abonnemang. Har lägenheten som ni bor i tillfälligt en lägre månadshyra än er ordinarie lägenhet kommer mellanskillnaden att läggas på ersättningen. Ersättningen kommer att dras av på hyresavin. Har ni skulder till oss dras summan av från skulden i första hand. Ersättningen kommer att dras av på er hyra i samband med att renoveringen pågår i er lägenhet

Om lånelägenheten
Vi tillhandahåller lånelägenheter i Skogsängen samt på Östermalm (Ägirgatan, Uttermarksgatan och Carlavägen) Vi försöker att placera er så gott vi kan efter era önskemål, men barnfamiljer med barn på t.ex. Skogängsskolan kommer att ha förtur till lägenheterna här i Skogsängen.Lånelägenheterna är lätt möblerade med bland annat sängar, soffor, tv-bänk, vardagsrumsbord, köksbord och köksstolar. Lättare köksutrustning, lampor och gardiner. Du som hyresgäst behöver bland annat ta med dina privata saker som täcke, kudde, handdukar, tv, mikrovågsugn, kaffebryggare och så vidare.

Har du ingen hemförsäkring, rekommenderar vi dig att ordna en så fort som möjligt för din egen säkerhets skull.

Här kan du läsa mer om hemförsäkringen!

Kontakta mig


Om du har frågor om renoveringen är du välkommen att kontakta mig, Carl Hermansson.
016-16 94 06
Skicka e-post