Hantverkare besiktar lekplats

20 juni 2023

Hej lekplatsbesiktningsman!

Idag hälsar vi på Thomas. Han är hantverkare och en av två ansvariga för lekplatsbesiktningar hos Kfast. Vi äger strax över 200 lekplatser i våra bostadsområden, på förskolor och skolor i Eskilstuna. För att säkerställa att det är säkert att leka och använda lekplatserna besiktar vi dem varje år.

Hej Thomas! Vad är en lekplats?
Allt ifrån enstaka sandlådor till kombinationer av rutschkanor, gunghjul, gungor, klätternät, snurrlekar till upplevelseslingor med flera stora attraktioner.

Spännande! Vad innebär det att besikta lekplatserna?
Min kollega Lars och jag besiktar alla Kfasts lekplatser en gång om året. Vi brukar börja runt slutet av mars och början på april. Sedan brukar alla lekplatser ha blivit besiktade fram till semestern börjar. Förutom att vi besiktar dem en gång per år har fastighetsskötarna i områdena tillsyn på lekplatsen veckovis eller månadsvis. Leks det mycket på lekplatserna behöver man titta oftare.

Hur går det till när ni besiktar en lekplats?
Först kollar vi generellt vad som finns och hur stor lekplatsen är. Sedan går vi igenom alla delar och aktiviteter som finns på plats. Vanligt är till exempel att vi känner efter om gungställningar glappar och om det är slitage på kättinglänken.

Vad gör ni om ni upptäcker till exempel slitage?
Mycket kan vi själva lösa på plats. Kan vi lösa det under besiktningen, gör vi det direkt på plats. Men behöver vi till exempel byta ut hela delar beställer vi och monterar dem så fort som möjligt. Allt beror på hur mycket som behöver göras och hur lång tid det kan ta. Viktigast är att besikta och säkerställa en trygg lekplats.

När besiktningarna är gjorda, eventuella prioriterade ärenden är lösta och beställningsvaror har kommit åker Lars och jag ut till lekplatserna och byter ut, monterar och bygger det som behövs. Alltid är det något som behöver bytas ut.

Resten av året är fastighetsskötarna ute och tittar till lekplatserna. De gör också åtgärder vid behov. Det kan handla om att lasera och måla ställningar, fräsa i sanden vid gungställningar eller byta ut trasiga delar.

Vad händer om en lekplats eller en del av en lekplats inte blir godkänd?
Om till exempel en gunga inte blir godkänd vid besiktningen klipper jag av gungan och beställer en ny. Skulle vi se att något är farligt att använda spärrar vi förstås av. Vi tar ansvar för att lekplatserna ska vara trygga och möjliga att använda.

Tack Thomas för att du delar med dig och tar hand om våra lekplatser! Varje år planerar vi för att utveckla utemiljöer i våra bostadsområden. Det innebär ofta någon lekutrustning som läggs till på listan för årliga besiktningar, vilka Thomas och Lars håller koll på.

Vid en besiktning undersöker vi alla delar av en lekplats.