Kvinna sorterar kläder och fastighetsskötare sopar i miljöhus.

24 januari 2023

Tillsammans gör vi skillnad genom textilåtervinning

Vi vill tillsammans med dig som hyresgäst öka utsorteringen av textiler, som kläder, sängkläder, skor och andra saker gjorda av tyg som du inte längre vill ha eller behöver. Under 2022 har ni hyresgäster lämnat in hela 39 288 kg textilier i våra bostadsområden. Vi är otroligt stolta över att nästan 4 ton textiler kan få återanvändas och återvinnas. 

Vi började med textilåtervinning i juni 2021 och erbjuder det idag till över 4500 av våra 7100 bostäder. I flera av våra bostadsområden, både i stan och på landsbygden, har vi ställt in ett nytt kärl i miljöhuset eller på gården där du kan lämna dina textilier. Du som ännu inte har möjlighet att sortera textilier i ditt bostadsområde kommer att få information i din brevlåda när det är dags för ditt bostadsområde att utöka sin sortering.

Ungefär åtta kilo textilier per person och år slängs i det övriga hushållsavfallet i genomsnitt i Sverige idag. Genom att sortera kläder och textiler kan du i stället ge dem ett nytt liv så att de kan återanvändas eller återvinnas. Se Textilier | Eskilstuna Energi och Miljö för att läsa om vad du kan sortera och vad som händer med det. 

Tillsammans gör vi skillnad för ett hållbart Eskilstuna.