Spadtag med Kfast, Eskilstuna kommun, Volvo Swecon, Tuna Entreprenad och Munktellstadens förskola.

11 oktober 2023

Nu startar vi bygget av trygghetsbostäder, lägenheter, förskola och affärslokaler i Munktellstaden

Idag togs det första spadtaget för 154 trygghetsbostäder, 45 hyresrätter, förskola och affärslokaler i Munktellstaden. Det första spadtaget togs av kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson, Kfasts projektchef Camilla Andersson och Tuna Entreprenads VD Jonas Lundin i en elektrifierad anläggningsmaskin från Volvo Swecon. Samtidigt tog Alicia från Munktellstaden förskola, med handledning av Henrik Olsson från Volvo Swecon, spadtag med en mindre elektrifierad anläggningsmaskin.

– Tillsammans med gemensamma krafter står vi nu redo att bygga färdigt Munktellstaden och det fylls med viktiga saker som staden behöver: trygghetsbostäder, men också förskola, lokaler och hyresrätter. Det är inte vilken plats som helst, utan Eskilstunas historiska hjärta Munktellstaden. Det här förtjänar Eskilstuna, inte minst Eskilstunas äldre, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Trygghetsbostäderna är formade för ett hem med guldkant och gemenskap. Framtida hyresgäster över 65 år kommer att bo bekvämt i rymliga och trygga lägenheter och samtidigt ha tillgång till och njuta av sociala ytor och aktiviteter i fastigheten. Intill Eskilstunaån bygger vi även 45 nya hyresrätter i hög standard. Alla hyresgäster kommer bo i ett centrumnära attraktivt område som erbjuder möjligheter för ett aktivt kultur- och fritidsliv. 

– Vi har stort fokus på miljö och hållbarhet i detta projekt. Vi kommer att certifiera och verifiera projektet i Sweden Green Building Councils miljöbyggnad silver, vilket innebär lägre energiförbrukning och bättre material än Boverkets byggregler. Vi jobbar för att minska koldioxidutsläppen under produktionen genom att till exempel prova att använda elektrifierade anläggningsmaskiner i anläggningsarbetena, säger Camilla Andersson, chef för projektavdelningen Kfast.

I bottenplan bygger vi en förskola med plats för fyra avdelningar. Här skapar vi plats för en trivsam och bra lärmiljö som stödjer förskolans pedagogiska uppdrag. Det ger barnen goda förutsättningar till utveckling och lärande. Samtidigt bygger vi tre flexibla affärslokaler, som kommer att anpassas för lokalhyresgästerna vid kontraktsskrivning.

– Ytterligare en förskola behövs när området växer. En ny förskola blir en viktig service för de som väljer att flytta hit, säger Nina Tuncer (S), nämndordförande för förskolenämnden.

Munktellstaden är ett expansivt område som på kort tid gått från gammalt industriområde till en levande och attraktiv stadsdel. Fler verksamheter etablerar sig, kultur och fritidsliv har viktiga mötesplatser här och bostäder byggs i rask takt och fylls med liv.

– Det har varit ett mycket kreativt och bra samarbete under den inledande fasen av projektet och trots en hel del utmaningar på vägen är vi nu äntligen i mål och får ta första spadtaget idag. Vi är otroligt stolta och tacksamma över förtroendet att tillsammans med Kfast få lägga sista pusselbiten i Munktellstaden och fortsätta ”bygga staden vi älskar att bo i”, säger Jonas Lundin, VD för Tuna Entreprenad.

Tillsammans utvecklar vi Eskilstuna, så att livet får plats och platser får liv.