Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Powered by Google Translate

Brandsäkerhet

Hemmet är vår trygga vrå, där vi kan njuta av både lugn och middagar med tända ljus. För att skydda våra hem mot brand är det viktigt att du har rätt brandskydd i din lägenhet och det är också bra att känna till hur du ska göra för att minska risken att en brand uppstår.

Släck ljusen och testa din brandvarnare

Tända ljus är både mysigt och stämningsfullt men tänk på att släcka ljusen när du lämnar rummet. En bra regel är att den som tände ljuset också ansvarar för att släcka det.

I varje lägenhet ska det finnas minst en brandvarnare och det är vårt ansvar som fastighetsägare att se till att det alltid finns en i din lägenhet. Saknar din lägenhet en brandvarnare eller är den trasig så kontakta omgående vårt Kundcenter.

Ditt ansvar som hyresgäst är att regelbundet testa så att brandvarnaren fungerar som den ska. Det gör du genom att trycka på knappen som finns på brandvarnaren i några sekunder – börjar den tjuta så fungerar den som det ska.

Bra tips för att minska vanliga brandrisker

  • Tänk på att inte ha saker som kan börja brinna nära eller på spisen. Gå inte ifrån spisen påslagen om du lagar mat.
  • Kom ihåg att rengöra köksfläkten ovanför spisen. I den samlas det mycket stekfett och smuts som kan ta eld. Om du ska fritera eller laga mat med mycket olja är det bra att alltid ha ett lock tillhands för att kunna kväva en eventuell eld om olyckan skulle vara framme.
  • Om du har grillat eller har varm aska och rester från en grill eller askkopp, lägg det i en metallburk med lock. Släng aldrig varm aska direkt i soppåsen.
  • Kom ihåg att släcka ljusen om du lämnar rummet och lämna aldrig levande ljus obevakade. Tänk på att inte placera levande ljus nära saker som kan börja brinna som till exempel en gardin.
  • Om du har ett elektriskt element, så tänk på att inte hänga saker nära eller på det, då kan det börja brinna.
  • Tänk på att inte använda utrustning med trasiga kontakter eller klämda sladdar.
  • Ett bra tips är att ha en brandsläckare och brandfilt hemma om olyckan skulle vara framme.
  • Oftast är det vardagliga saker som orsakar bränder i hemmet som till exempel matlagning, tända ljus och cigarettfimpar. Här är några sätt att minska vanliga brandrisker hemma:

Fler bra tips för att undvika att en brand uppstår är att dra ur väggkontakter om du är bortrest, kom ihåg att inte lägga strykjärn, plattång och liknande verktyg på ett mjukt underlag samt inte låta disk och tvättmaskin vara igång när du inte är hemma eller har gått och lagt dig.

Om det börjar brinna i in lägenhet – stäng in branden

Om det skulle börja brinna i din lägenhet – ta dig ut och stäng lägenhetsdörren efter dig. Då sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort.

Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus

Om det brinner hos någon annan och trapphuset är rökfyllt – stanna i din lägenhet och ring 112 och berätta att det brinner. Räddningstjänsten hjälper dig ut.

Använd aldrig hissen om det brinner i huset!

Nolltolerans i trapphusen och allmänna utrymmen

Trapphuset är din och dina grannars väg ut och räddningstjänstens väg in om det skulle börja brinna. Det är därför viktigt alltid hålla alla trapphus och källare och vinds gångar fria från till exempel barnvagnar, cyklar, soppåsar, dörrmattor, kartonger och andra lösa föremål.

Om du upptäcker en brand

Rädda dig själv och andra som är i fara.
Varna andra som hotas av branden.
Larma. Ring 112.
Släck branden om du tror att du klarar det.